Een plakkerige vacht, knopen, klitten en vilt: Leer hier meer over vachtproblemen bij katten, en hoe die te vermijden

 

Het begint met een klein knoopje, maar dat knoopje wordt uiteindelijk een knoop en gaat klitten met andere haren. Na verloop van tijd wordt deze klit een viltplek. Zo kan het eraan toegaan bij sommige katten.

Maar waarom gaat vacht klitten of vervilten? En kunnen katten hun eigen vacht onderhouden of hebben ze daar hulp bij nodig? Het antwoord is ja… en nee. Ingewikkeld? Ik leg het je uit.

Selfservice, op enkele voorwaarden na..

Een ‘normale’ gezonde kat, bijvoorbeeld een rasloze kat met een gewone haarlengte, kan meestal haar vacht best wel zelf verzorgen. Hier hoef je eigenlijk geen hulp te bieden, mits de vacht in goede staat is. Het preventief kammen voor knopen die ‘ooit zouden kunnen ontstaan’ is helemaal nutteloos en zelfs af te raden. Katten hebben een vachtcyclus die verstoord wordt wanneer jij hierin intervenieert. Ook het ontwollen (lees: uittrekken) van ondervacht valt hieronder.

Maar natuurlijk zijn niet alle katten zoals in het voorbeeld hierboven. Integendeel. Bij volgende gevallen dien je extra goed op de toestand van de vacht te letten:

  • Bepaalde raskatten: Rassen met korte snuiten zoals Perzische katten of Britse langharen kunnen vaak niet goed overal bij en hebben het moeilijk zichzelf goed te verzorgen.

  • Medische oorzaken: dieren die niet gezond zijn gaan zich minder goed verzorgen. Breng zo snel mogelijk een bezoek aan de dierenarts.

  • Ouderdom: senioren zijn minder soepel en krijgen vaak last van gewrichtspijn. Dat ene plekje op de rug bijvoorbeeld, kan zo erg moeilijk bereikbaar worden.

  • Slecht gebit: heel erg veel katten hebben last van een slecht gebit. Pijnlijk tandvlees of ontbrekende tanden. Door de pijn gaan ze zich minder vaak verzorgen.

  • Obesitas: door overgewicht kunnen ze bepaalde plekken niet meer bereiken. Daar waar ze zich niet meer kunnen wassen kan een vette, plakkerige vacht ontstaan.

Deze senior, die last heeft van artrose en geen tanden meer heeft, kon zichzelf niet meer verzorgen en kreeg viltplekken over zijn hele lijf.

Deze senior, die last heeft van artrose en geen tanden meer heeft, kon zichzelf niet meer verzorgen en kreeg viltplekken over zijn hele lijf.

Merk je op dat de vacht gaat samen pakken? Grijp dan wél in. Let zeker goed op gevoelige, moeilijk bereikbare plaatsen zoals de billen, buik, oksels en achter de oren. Gebruik een wijdgetande kam om (enkel) de haren die aan elkaar plakken uit elkaar te kammen.

Zijn er toch al klitten of viltplekken ontstaan? Ga dan zeker niet zelf aan de slag met een schaar. Kattenhuid is heel dun en soepel, de kans dat je in de huid gaat knippen is dus erg groot. Doe liever beroep op een kattentrimmer die je kan helpen bij de vachtverzorging van jouw lieveling.