11 cruciale tips tegen vuurwerkangst bij katten

 

Kat angst vuurwerk
  1. Gedraag je normaal, en doe alsof er niets aan de hand is. Ga je kat ook niet ‘troosten’. Katten houden niet van interactie wanneer ze zich onveilig voelen.

  2. Laat de televisie of radio rustig spelen (kies voor een programma zonder vuurwerk!). Zo overheerst het geluid van het vuurwerk op de achtergrond niet zo hard.

  3. Blijf zelf zo kalm mogelijk. Katten pikken jouw opwinding en stress heel makkelijk op.

  4. Hou je gordijnen dicht. Ook het licht en flikkeringen van vuurwerk kunnen zorgen  voor angst.

  5. Zorg voor voldoende ‘schuilplekken’ voor je kat. Maar bouw deze schuilplekken niet last minute in. Deze veranderingen kunnen voor extra stress zorgen. Haal je kat nooit uit zijn schuilplek!

  6. Krijg je gasten over de vloer? Dan is de kans groot dat je kat door de drukte, de nieuwe geuren, de vele geluiden sowieso al meer gestresseerd is. Hou hier rekening mee.

  7. Hou je kat binnen.

  8. Indien je kat niet al té gestresseerd is kan je haar afleiden met een spelsessie, snoepjes of wat valeriaan. Wanneer je kat zich echt niet (meer) op haar gemak voelt, zal ze niet meer spelen of eten.

  9. Gebruik een Feliway verstuiver. Deze feromonen zorgen voor een geruster gevoel bij katten.

  10. Bij grote angst kan medicatie een ondersteuning bieden. Medicatie wordt altijd in overleg met je dierenarts toegediend.

  11. Dieren kunnen doorheen hun leven een trauma oplopen van vuurwerk. Het wil dus niet zeggen dat wanneer je kat als kitten vuurwerk heeft meegemaakt en er toen goed op reageerde, ze in de toekomst nooit bang kan worden voor vuurwerk.


Een fijn eindejaar gewenst voor jou en je spinnende huisgenoot ;)!!!