Mythe of waarheid? 8 antwoorden op vragen in verband met katten en het Coronavirus (Covid-19)

 

“Katten kunnen ook geïnfecteerd geraken met het coronavirus (COVID-19).”

Waarheid.
Er zijn enkele cases bekend van katten die met het coronavirus geïnfecteerd zijn. Maar dit zijn heel uitzonderlijke gevallen. Ben je zelf ziek? Dan is het wel raadzaam om niet te dicht in de buurt van je kat te komen. Mensen dragen makkelijker het virus over aan katten dan andersom. Hou uit voorzorg je kat binnen wanneer je zelf geïnfecteerd raakt. Het coronavirus is dus GEEN reden om je kat af te staan of naar een asiel te brengen! Want, nogmaals, de kans dat je kat geïnfecteerd geraakt is zéér klein!

“Ik zou graag een kat adopteren, maar ik kan beter wachten tot na de Corona-epidemie.”

Mythe.
Heb je de aanschaf van een nieuw huisdier weloverwogen? Staat het gehele gezin achter deze beslissing? Heb je genoeg tijd om voor je nieuw familielid te zorgen, ook na de corona-crisis? Ben je klaar om een engagement aan te gaan dat misschien wel 15 jaar kan duren? Of het nu corona-crisis is of niet, deze vragen moet je jezelf altijd stellen wanneer je een nieuw huisdier wil aanschaffen. Het zou nu wel kunnen dat je wat meer tijd hebt, of dat je eenzamer bent. Maar enkel dat mag geen reden zijn om een nieuw huisdier te adopteren. Een dier is voor het leven, niet voor even!

“Ik mag mijn kat niet meer buiten laten zolang het coronavirus niet wordt ingedijkt.”

Mythe.
Zoals hierboven beschreven is het zéér uitzonderlijk dat je kat geïnfecteerd kan geraken met het coronavirus. Enkel wanneer er binnen het gezin corona wordt vastgesteld wordt het aangeraden je kat binnen te houden.

“Ik kan nog steeds naar de dierenarts voor een consultatie.”

Waarheid.
Heeft je dier medische zorgen nodig? Dan kan je de dierenarts steeds contacteren voor een afspraak. Wacht niet onnodig, je kat kan hierdoor zieker worden, met mogelijks onomkeerbare resultaten als gevolg. Hou je wel steeds aan de veiligheidsmaatregelen tijdens het dierenartsbezoek. Jaarlijkse controles of niet-dringende vaccinaties stel je beter even uit. Twijfel je? Neem dan telefonisch contact op met je dierenarts voor advies!

Dierenarts

”Knuffelen met Minoes is voorlopig verleden tijd. Ik moet ook met haar de ‘social distancing’-maatregel respecteren.”

Mythe.
Wees gerust! Je mag nog steeds knuffelen met je kat. En gelukkig maar! Onze huisdieren zijn in de moeilijke tijden onze steun en toeverlaat. Een maatje waarop je altijd kan rekenen en die steeds voor je klaarstaat. Voor mensen die alleen zijn, kunnen huisdieren een ware steun betekenen in deze moeilijke tijden.

“Ik moet mijn huisdier regelmatig wassen met water en zeep om infectie te voorkomen.”

Mythe.
Probeer er wel voor te zorgen dat mensen van buitenaf je huisdier niet aanraken. Was je kat nooit met alcoholische middelen of ontsmettingsmiddel. Deze producten zijn bijtend en/of giftig en kunnen zware letsels veroorzaken. Is je kat gewend aan water? Dan kan je ze wassen met een speciale kattenshampoo. Maar overdrijf niet. De meeste katten houden niet van water.

“Ik kan mijn huisdier naar een noodopvang brengen wanneer ik zelf gehospitaliseerd wordt en er niemand anders voor kan zorgen.”

Waarheid.
Probeer eerst in je naaste omgeving iemand te zoeken die tijdelijk voor je huisdier wil zorgen. Is dat geen mogelijkheid? Dan kan je nog steeds beroep doen op een dierenpension of een noodopvang om je kat te laten opvangen.

“Trimsessies of gedragsconsulten aan huis zullen moeten worden uitgesteld tot nader order.”

Waarheid.
Het is momenteel niet toegelaten voor trimmers om hun job uit te oefenen. Ook gedragsconsulten aan huis zijn niet toegelaten. Heb je toch vragen in verband met de vachtverzorging van je kat? Neem dan contact op met Poesitief voor advies via telefoon of mail. Er kan steeds een afspraak worden ingepland nadat de maatregelen zijn opgeschort. Gedragsconsulten kunnen eventueel worden gehouden via een videogesprek.



Bronnen:

[1] (z.d.) Een antwoord op de meest gestelde vragen. Geraadpleegd van https://www.gaia.be/nl/campagne/coronanimals, 13/04/2020.

[2] (2020, 9 april). Vragen rond het coronavirus? Geraadpleegd van http://www.afsca.be/consumenten/dagelijksleven/andere/coronavirus/, 13/04/2020.