De simpele waarheid over katten en gras

 

Zie je jouw kat wel eens gras eten in de tuin? Geen probleem, dat is heel normaal. Maar waarom eet een strikte carnivoor zoals een kat, gras?

Katten voorzien (meestal) zelf in hun vachtverzorging. Met hun ruwe tong likken ze over hun vacht om zo de dode haren te verwijderen. De meeste van die haren belanden in het spijsverteringsstelsel van je lieveling. Haren kunnen niet worden verteerd en blijven gemakkelijk in het maag-darmstelsel van de kat zitten. Ze kunnen samenpakken en verstoppingen veroorzaken die op termijn zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Die haren moéten dus op een of ander manier worden afgevoerd. En Moeder Natuur heeft daar een simpele truc voor gevonden.

Katten kunnen, in tegenstelling tot planteneters (zoals bijvoorbeeld een koe), geen plantaardig materiaal verteren. Hun verteringsstelsel kan de harde celwand van planten niet doorbreken. Het gras zal daardoor het lichaam onverteerd verlaten. Je kat zal hierdoor meestal gaan braken. Zo kan ze samen met het gras, de haren die ze eerder opgelikt heeft en ander niet verteerbaar materiaal, uitscheiden. Proficiat! Je kat heeft dan net een braakbal uitgespuwd! Je kan beginnen met kuisen :). Wanneer het gras niet uitgebraakt wordt, zal het via de darmen afgevoerd worden. Maar ook hier heeft gras een functie. De vezels van het gras zullen namelijk de darmwerking verbeteren.

Britse korthaar eet gras.jpg

Indien je kat dus geen toegang heeft tot vers gras, kan je maar beter andere middelen inschakelen. Je kan dan eventueel een anti-haarbal pasta geven.

Katten die geen gras ter beschikking hebben, zullen op zoek gaan naar ander plantaardig materiaal. Dat kunnen dus de planten of bloemen zijn die je voor jouw verjaardag gekregen hebt. Los van het feit dat je niet wil dat je kat jouw verjaardagscadeau oppeuzelt, kunnen bloemen of planten die bij ons in huis staan heel giftig zijn. Giftige bloemen zijn bijvoorbeeld Lelies (zéér giftig), Narcissen en Tulpen. Kies liever voor Rozen of Gerbera’s. Deze bloemen zijn op zich niet giftig. Maar laat je kat liever niet van deze bloemen eten. En laat haar ook niet van het water drinken waar de bloemen instaan. De voeding voor bloemen (het zakje met wit poeder) is namelijk wél giftig.

Beter voorkomen dan genezen dus! Wanneer je denkt dat je kat toch vergiftigd is, contacteer dan zo snel mogelijk een dierenarts (van wacht).