5 eenvoudige tips zodat je kat comfortabel de hitte kan trotseren

 

Het belooft heet te worden de komende week. Ook vorig jaar genoten we van een extreem warme zomer. Maar welke maatregelen neem je dan het best voor je kat? Hieronder vind je enkele tips die je makkelijk kan toepassen om het je kat zo veel mogelijk naar haar zin te maken.

Kat in de zon


Je kat scheren, een goed idee?

Soms krijg ik de vraag of katten met lang of halflang haar beter geschoren worden tijdens de warme zomermaanden. Het antwoord is ‘nee’. Je zou denken dat minder vacht voor een verkoelend effect zorgt maar niets is minder waar. Kattenvacht bestaat uit haren die een isolerende functie hebben. Isolatie werkt langs beide kanten. In de winter houdt het de koude tegen, en in de zomer de warmte. Daarnaast heeft vacht nog vele andere functies. Hem wegscheren zonder dat daar een goede reden voor is, is dus geen goed idee!


Zorg voor een verkoelende plaats

Zorg ervoor dat je kat een koele plek kan opzoeken. Katten zweten niet over hun hele lichaam zoals mensen dat kunnen. Katten kunnen enkel zweten via hun voetzolen of zich afkoelen door te hijgen. Indien je kat hijgt kan je beter onmiddellijk reageren! Wanneer je kat hijgt van de warmte (niet van stress), dien je ze zo snel mogelijk af te koelen. Wat je vooral niet mag doen is haar in koud water dompelen. Leg je kat liever op een natte uitgewrongen handdoek.


Water, water, water!

Voorzie voldoende drinkgelegenheden en vers water. Hoe je die drinkvoorzieningen het beste aanbiedt, vind je hier.


Keep calm and leave the cat alone

Hoe graag je je lieverd ook vertroetelt, laat ze op warme dagen zoveel mogelijk met rust. Vermijd stressvolle situaties (zoals bijvoorbeeld kammen). Beperk de speelsessies of doe het enkel wanneer het fris genoeg is (’s avonds laat of ’s morgens vroeg).

Kat met hoed


Het zonnetje

Heeft je kat een lichte vacht en komt ze buiten? Vergeet dan zeker niet om de gevoelige, lichtbehaarde delen in te smeren met zonnecrème. Katten kunnen verbranden en wanneer ze te vaak worden blootgesteld aan zonnebrand, kan er zich huidkanker ontwikkelen. Zorg ervoor dat ze steeds schaduw kan opzoeken en laat haar nooit in de auto achter.


Denk je dat je kat oververhit is of een zonnesteek heeft? Bel dan onmiddellijk de dierenarts (van wacht).